Nederland kiest voor een kordate aanpak, België volgt

In Nederland kunnen winkeliers en dieven nu al onderling een diefstal afhandelen en ook in België wil men dit systeem van afhandeling zonder tussenkomst van parket of politie overnemen.
Regering wil winkeldiefstallen afhandelen zonder politie of parket

Winkeldiefstal kaapt 1,5% van de omzet weg

Cijfers van Unizo geven aan dat gemiddeld 1,5 procent van de omzet van winkels verloren gaat aan diefstallen. Bij zelfstandige supermarkten kan dit zelfs oplopen tot twee procent.

De federale politie maakt gewag van 58 diefstallen per dag in België, 21.000 per jaar! Houd hierbij rekening dat 42% van de diefstallen niet ontdekt of gemeld worden. Hoog tijd om deze plaag ook hier aan te pakken, vindt de regering-Michel.

“Winkeldieven zorgen voor heel frustratie bij winkeliers. Af en toe duiken er verhalen op van supermarktuitbaters die foto’s of camerabeelden van dieven online zetten of delen via een gesloten groep op Facebook. Het druist in tegen de wet op de privacy, maar velen zit het zo hoog dat ze zich daar niet door laten tegenhouden.” – Retailorganisatie Gondola

Minister van Justitie Koen Geens beloofde vorig jaar dat de Nederlandse aanpak bekeken zou worden. De Belgische variant is nu zo goed als rond. De politieke partijen zijn het eens; winkeldiefstal mag niet langer ten koste gaan van de omzet. Bedoeling is dat na de zomer alles finaal afgerond en goedgekeurd wordt door de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken en Justitie.

Lees hieronder verder.

Vraag uw offerte aan

Deel hier uw gegevens en we maken samen met u een vrijblijvend project, op maat van uw zaak!


Contacteer ons

Gelieve dit veld leeg te laten.

Winkeldiefstallen per dag in België

Hoe gaat het in zijn werk?

Bij een betrapping op heterdaad kunnen winkeliers alles via een minnelijke schikking regelen. Via een document komen dader en winkelier overeen om het met een compensatie van €181,- “zo te laten”. Politie en justitie worden niet langer betrokken in het proces. Uiteraard krijgen ze wel een kopie van het formulier om een duidelijk overzicht te behouden op statistieken en recidivisten.

De vergoeding bedraagt €181,-. Het bedrag komt overeen met de waarde van de  gemiddelde diefstal.

De winkeldief betaalt het bedrag niet zelf in de winkel. Dat wordt afgehandeld door een professionele VZW die €40,- voor zich houdt om het geleverde werk te compenseren. Heeft de persoon met grijpgrage handen binnen de 10 weken nog niet betaald? Dan gaat het dossier alsnog naar Justitie.

Geen administratieve rompslomp meer, geen tussenkomst van de politie maar wel een eerlijke compensatie!

Zorg er dus voor dat u als winkelier een dief op heterdaad kan betrappen.

RESATEC ZET NIEUWE TECHNOLOGIE IN TEGEN WINKELDIEFSTAL

Resatec voegde onlangs de Black NEXUS toe aan haar assortiment. Deze antenne is essentieel voor moderne retailers die streven naar minimale verliezen en een maximale winkelprestatie. Een stijlvol design, excellente detectie en heel wat andere features maken van de (zwarte) NEXUS antenne een echte must-have.

Bron: Gondola en GVA